Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

CNN: Τέσσερις λόγοι που Ρωσία και Τουρκία δεν θα άντεχαν έναν οικονομικό πόλεμο

Ένας λεκτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από τουρκικά μαχητικά την περασμένη Τρίτη.
Ο Ρώσος ηγέτης αποκάλεσε την επίθεση εναντίον του ρωσικού βομβαρδισμού «πισώπλατη μαχαιριά από τους συμμάχους των τρομοκρατών», ενώ ο Ρώσος ομόλογός του αποκάλεσε συκοφάντη τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι τα σχόλιά του περί «υποστήριξης των τζιχαντιστών» ήταν «μεγάλο λάθος»....

Καθώς, μετά τα λόγια, σειρά έχουν συνήθως οι πράξεις, Ρώσοι αξιωματούχοι φέρονται – σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες – να σχεδιάζουν ήδη αντίποινα με οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, ένας τέτοιος «οικονομικός» πόλεμος θα κόστιζε ακριβά και στις δύο πλευρές, υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο CNN, παραθέτοντας μάλιστα 4 λόγους για τους οποίους μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «πολύ κακή ιδέα».
1. Η Ρωσία έχει λίγους φίλους
Οι «επιχειρηματικοί φίλοι» της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο είναι λιγοστοί. Η Τουρκία ήταν ένας από τους ελάχιστους εταίρους στους οποίους μπορούσε μέχρι πρόσφατα να βασιστεί. Σημειώνεται επίσης ότι η χώρα του Ερντογάν δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που προσυπέγραψαν τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Αντίθετα, η Τουρκία σχεδίαζε να τριπλασιάσει των όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία μέχρι το 2020.
2. Ο συνεκτικός κρίκος της ενέργειας
Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά ενεργειακών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας μόλις πριν από ένα χρόνο, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να είναι ο γνωστός Turkish Stream. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά τη Γερμανία.
Επίσης, η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, που βρίσκεται στη Μερσίνα. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2020. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ, και τα δύο έργα ενδέχεται να παγώσουν λόγω της επιβολής κυρώσεων.
3. Η τουριστική κίνηση
Οι Ρώσοι επισκέπτες είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Περίπου 4,5 εκατ. Ρώσοι επισκέφτηκαν τη χώρα το 2014, αναφέρει το CNN.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες του να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία για λόγους ασφαλείας, ενώ και η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού είπε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην πωλούν πλέον πακέτα προς την Τουρκία.
4. Και οι δύο χώρες έχουν υποστεί σημαντικά οικονομικά πλήγματα
Και οι δύο χώρες έχουν πληγεί σημαντικά στον τομέα της οικονομίας και χρειάζονται επειγόντως μία ώθηση, όχι ακόμη ένα σοκ.
Η οικονομία της Ρωσίας έχει χτυπηθεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και της κυρώσεις της Δύσης. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος και επιπλέον 0,6% το 2016.
Ούτε όμως και η Τουρκία βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Οι μήνες του πολιτικού αδιεξόδου έχουν πλήξει την οικονομία της. Το ΔΝΤ περιμένει πως η οικονομία θα αυξηθεί μόλις κατά 3,1% φέτος και 3,6% το 2016, πολύ κάτω από το 9% του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: