Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Και οι δύο ύποπτοι για το μακελειό στο Παρίσι πέρασαν από την ΛέροΚαι ο δεύτερος Σύρος τζιχαντιστής που εικάζεται ότι ήταν μεταξύ των μακελάρηδων του Παρισιού, είχε περάσει από την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έκαναν οι ελληνικές αρχές στη λίστα των 10 υπόπτων που έστειλαν οι γαλλικές αρχές για να ταυτοποιθούν οι τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο.
Ο δεύτερος ύποπτος, πέρασε στις 7 Αυγούστου στη χώρα μας και αυτός από την Λέρο. Είναι 30 ετών.
Οπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το iefimerida.gr - και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη - άλλος ένας από όσους εικάζεται ότι ήταν μεταξύ των οκτώ τρομοκρατών είχε περάσει επίσης από την Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.  Αυτός ήταν 25 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr είχε φθάσει στη Λέρο μαζί με ακόμη 70 παράνομους μετανάστες και είχε συλληφθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μαζί του διαβατήριο και ότι κατεγράφη και ταυτοποιήθηκε στο hotspot του νησιού. Δύο ημέρες αργότερα έφυγε από τη χώρα μας και προφανώς, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κατευθύνθηκε στη Γαλλία. 
Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της συνεργασίας τους μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις, να ελέγξει αν έχουν περάσει απο την χώρα μας 10 συγκεκριμένα άτομα,  δίνοντας έμφαση σε δύο εξ αυτών, που τους απασχολούσαν στο πλαισιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 
Η ανακοίνωση Τόσκα
Τις πληροφορίες αυτές του iefimerida.gr επιβεβαίωσε πλήρως και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.
Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος». 
Σε επικοινωνία ελληνικές και γαλλικές αρχές
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.
Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλει ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπηματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις αλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.
Συσκέψεις από το πρωί στην Αθήνα 
Εντωμεταξύ, από το πρωί στην Αθήνα γίνονται συνεχώς συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης όπως αυτής διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση για τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας. 
Μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα
Παράλληλα, συσκέψεις γίνονται από το πρωί και στην ΕΛ.ΑΣ.  με τη συμμετοχή του Αρχηγού και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις, γαλλικές, ιταλικές και βρετανικές.
Την ίδια ώρα η ΕΥΠ βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους αστυνομικούς συνδέσμους των προαναφερθέντων χωρών (Γαλλίας, Ιταλία, Μεγάλης Βρετανίας), αλλά και με τις αρχές αντικατασκοπείας όλων των ευρωπαϊκών κρατών. 
Επίσης η Αντιτρομοκρατική ερευνά με προσοχή τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και επαφές μέσω διαδικτύου που έχουν άτομα που ζουν στην Αθήνα και κατάγονται από τη Συρία. 
Η ΕΥΠ Κύπρου παρακολουθεί δύο ευρωπαίους υπόπτους
Δύο υπόπτους, ευρωπαίους υπηκόους που θεωρούνται ακραίοι ισλαμιστές έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΥΠ Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο αρχηγείο της κυπριακής αστυνομίας, τέθηκε το θέμα για τους δύο υπόπτους που βρίσκονται στην Κύπρο. Οπως επισημάνθηκε, επισκέπτονται σε καθημερινή βάση μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ενώ μετέβησαν και στα κατεχόμενα όπου είχαν συναντήσει με διάφορα άτομα.
Παράλληλα η κυπριακή αστυνομία παρακολουθεί και άλλους ύποπτους, κυρίως Σύρους που διαμένουν μόνιμα στη Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εντοπιστούν άτομα που ενδεχομένως επιχειρούν να στρατολογήσουν νεαρούς μουσουλμάνους για λογαριασμό του Ισλαμικού κράτους.
Καζνέβ: Είμαστε σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες για την ταυτοποίηση των δραστών
Μιλώντας στον Τύπο αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Μπερνάρ Καζνέβ, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ενημέρωσε ότι 1.500 στρατιώτες θα πραγματοποιούν περιπολίες στην καρδιά του Παρισιού.
Παράλληλα, κάλεσε τις εισαγγελικές αρχές να είναι διαφανείς σχετικά με την πρόοδο των ερευνών και τόνισε ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά «με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να προσδιοριστούν οι ταυτότητες όσων ευθύνονται για τις βαρβαρικές πράξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: