Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

«Σφαλιάρα» made in Usa με την ακύρωση παράδοσης δύο αμερικανικών φρεγατών στην ΤουρκίαΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πάγωσαν» την παράδοση  δύο μεταχειρισμένων  φρεγατών στο τουρκικό ναυτικό  , καθώς το Κογκρέσο απέκλεισε την  Τουρκία από το νομοσχέδιο για την μεταφορά  πολεμικών σκαφών, σε χώρες του εξωτερικού, επικαλούμενο ένταση στην ανατολική Μεσόγειο , αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com....

 Οι ΗΠΑ ενέκριναν την «Ναυτική Πράξη Μεταφοράς»  στα τέλη Δεκεμβρίου, με την  έγκριση μεταβίβασης  έξι φρεγατών  στο Μεξικό και την Ταϊβάν, αλλά όχι στην   Τουρκία, λόγω και πολιτικών ανησυχιών .

 

Στην έκδοση του νόμου  2012 περί «Ναυτικής Πράξη Μεταφοράς»  η Τουρκία επρόκειτο να λάβει δύο φρεγάτες κλάσης  Oliver Hazard Perry, και συγκεκριμένα το USS Halyburton και το USS Thach, τα οποία  παροπλίστηκαν  από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

 

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου  επικαλέστηκαν αντιρρήσεις ως προς τη μεταφορά των αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία, κυρίως επικαλούμενοι τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο στην Μεσόγειο.

 

«Πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε  μακριά την αποστολή ισχυρών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Άγκυρας να λάβει μια λιγότερο πολεμική  προσέγγιση με τους γείτονές της», δήλωσε το μέλος του Κογκρέσσου Eliot Engel.

 

Τα μέλη του Κογκρέσου τόνισαν ιδιαίτερα την ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο, επί των ενεργειακών πηγών καθώς και τις απειλές  εναντίον αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

 

«Η Τουρκία είχε  απειλήσει πρόσφατα τις νόμιμες ελληνοκυπριακές και ισραηλινές προσπάθειες για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει την τουρκική ένοπλη ναυτική παρουσία της γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ Ισραήλ και  Κύπρου, προσπαθώντας να ακυρώσει την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών εξερεύνησης της ενέργειας τους», δήλωσε  άλλο μέλος του Κογκρέσου, ο Brad Sherman.

 

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η «σφαλιάρα» που εισέπραξε Άγκυρα έχει να κάνει, πρώτον, με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και την στάση του Ερντογάν στο Ισραήλ, και δεύτερον με τις αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται στην Κύπρο, και στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Τόσο απλά…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: