Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τα ονόματα που "κλείδωσαν" στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ


Σε νέα σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι υποψήφιοι για τα ψηφοδέλτια του...

ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες πριν την 9η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο. Ωστόσο, η τελική επικύρωση θα γίνει από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το απόγευμα.
Οι διαβουλεύσεις και τα όποια αγκάθια, όπως αναμενόταν, εντοπίζονται γύρω από τις υποψηφιότητες που θα συμπληρώσουν το παζλ των 50 θέσεων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θα προκύψουν μέσα από συνεργασίες με πολιτικά πρόσωπα εκτός Κουμουνδούρου.

Η υποψηφιότητα της Λούκα Κατσέλη είναι η μοναδική η οποία θεωρείται κλειδωμένη, καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Λούκα Κατσέλη έχει θέση δίπλα μας».

Πέραν ωστόσο της κ. Κατσέλη, οι υποψηφιότητες από τη δεξαμενή των πασοκογενών και των προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τελούν μέχρι την τελευταία στιγμή υπό αίρεση. Με εξαίρεση τον Οδυσσέα Βουδούρη, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα για τους Θεόδωρο Παραστατίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη, αλλά και τις υποψηφιότητες των προερχόμενων από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτών, Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλας Γιαταγάνα.

Η επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων, η οποία αποτελείται από τους Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δημήτρη Βίτσα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Τάσο Κορωνάκη επιχειρεί να βρει λύση σε ένα δυσεπίλυτο παζλ, καθώς οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών που έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου ξεπερνούν τις 900, ενώ στις λίστες των ψηφοδελτίων θα καταλήξουν οι 400. Βασικό κριτήριο για το ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ποσόστωση σε γυναίκες, καθώς έχει σημειωθεί ένδεια σε γυναικείες υποψηφιότητες, είναι η ισομερής εκπροσώπηση του κόμματος σε όλο το γεωγραφικό εύρος της χώρας. Ένα από τα αγκάθια που παραμένουν είναι η ισομερής εκπροσώπηση όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα βασικό μέλημα της επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων αποτελούν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι αυτές που θα βγάλουν την αυριανή κυβέρνηση αλλά θα συμβάλλουν τα μάλα σε μία ενδεχόμενη επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Αυτές δεν είναι άλλες εκτός από την Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη

Σιγή ιχθύος για το Επικρατείας

Οι όποιες συζητήσεις και επαφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αποτελούν το επτασφράγιστο μυστικό της Κουμουνδούρου. Το μοναδικό όνομα που βγαίνει από το ρεπορτάζ ως δεδομένο είναι αυτό του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη. Στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, του καθηγητή Κ. Τσουκαλά, αλλά και του Λάκη Λαζόπουλου, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται καμία εξ αυτών των υποψηφιοτήτων μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: