Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα δεν είναι τρενάκι να παίζει ο κ. Τσίπρας


Έρχονται δύσκολες ημέρες για την χώρα και οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου παίζουν επικοινωνιακά παιχνιδάκια.

Ας αφήσουμε τις γραφικότητες της νέας κυβέρνησης. Το λαχανί της Ζωής, τους γραβατωμένους και αγραβάτωτους, την υπεροψία υπουργών, τη ....
γελοιότητα με τους μισούς να ορκίζονται και τους άλλους να χαζεύουν. Όλα αυτά τα περιμέναμε από την κυβέρνηση της «ψεκασμένης Αριστεράς». Κι έχουμε να δούμε κι άλλα πολλά. Ας μην ασχολούμαστε λοιπόν με μια κυβέρνηση που φτιάχτηκε στο πόδι και που δεν έχει τίποτε να επιδείξει παρά μόνο επικοινωνιακές κορώνες όπως ότι ο Βαρουφάκης είναι ο «ροκάς υπουργός» ή ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βάλει τάξη στη Βουλή. Αυτή που καταπατούσε κάθε έννοια κανόνων... Μωραίνει Κύριος.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τις αστειότητες του Τσίπρα και της παρέας του.
Μέχρι προχθές τα μηνύματα από το εξωτερικό ήταν... χαλαρά. Να μην κακοκαρδίσουν με την πρώτη τον μεγάλο ηγέτη της «Αριστεράς», τον επαναστάτη της Ευρώπης. Κάποιες δηλώσεις να τηρήσει η Ελλάδα τις συμφωνίες της, κάποιες κουβέντες να συνεννοηθούν για να βρεθεί λύση και οι επισκέψεις του Σουλτς και του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα «ζέσταναν» τους Συριζαίους.
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και η υποδοχή της νέας κυβέρνησης από τους δανειστές και τις αγορές έρχεται να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις μας. Ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και θα χρειαστούν πολύ μεγάλοι αγώνες για να την γλιτώσει η Ελλάδα, στο παρατρίχα.
Η Μέρκελ έριξε την πρώτη μπαλωθιά της με το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έλεγε στον Τσίπρα καλή δύναμη, όπως κάποτε το «καλό κουράγιο».
Λίγες ώρες αργότερα η καγκελάριος έκανε δηλώσεις και είπε ξεκάθαρα ότι αναμένει από την Ελλάδα να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια φέρεται να υπενθύμισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι η τελευταία δόση προς τη χώρα μας δεν έχει πληρωθεί και πως θα εκταμιευθεί μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ έστειλε το μήνυμα πως για το Βερολίνο δεν υπάρχει λόγος κουρέματος του ελληνικού χρέους, αφού φέρεται να δήλωσε ότι εκπλήσσεται που η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το χρέος, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει μειώσει τα επιτόκια και η αποπληρωμή αρχίζει το 2020.
Ο δε Σόιμπλε ξεκάθαρα δήλωσε ότι κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την Ελλάδα είναι χάσιμο χρόνου. Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο.
Τέλος, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένες με την εντολή που έχει η τράπεζα. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μας ετοιμάζει «κοστούμι» το επόμενο διάστημα το οποίο θα είναι πολύ... στενό.
Όσο για τους διεθνείς οίκους, S&P και Moody's αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υποβαθμίσουν σύντομα την Ελλάδα καθώς η εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι εξαγγελίες της αποτελούν «αρνητικό πιστωτικό γεγονός».
Το χρηματιστήριο καταρρέει, και κυρίως τα τραπεζικά χαρτιά ενώ τα τριετή ομόλογα έχουν φτάσει στο 14% και επιστρέφουν στο 2012 κι ακόμη πιο πίσω.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κι ενώ ο Δραγασάκης έχει ενημερωθεί για την κατάσταση της οικονομίας και τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι Συριζαίοι άρχισαν τα... νταούλια. Ο Μ. Γλέζος απευθύνθηκε στη Γερμανία και είπε ότι αυτοί θα χάσουν αν συγκρουστούν με την Ελλάδα. Ο Κατρούγκαλος πριν καν παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του είπε ότι θα επαναπροσλάβει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, κι αυτούς που είναι σε διαθεσιμότητα.
Ο Δρίτσας είπε ότι ο ΟΛΠ δεν ιδιωτικοποιείται, κάνοντας χαρούμενους ορισμένους επιχειρηματίες και εφοπλιστές που θέλουν να μείνει στο Δημόσιο για να ελέγχουν το λιμάνι καλύτερα.
Ο δε Τσίπρας αποφάσισε να το παίξει λιοντάρι και να πάει κόντρα στην ΕΕ για την υπόθεση της Ρωσίας. Και ο Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών να τσακώνεται με τον Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις και πιέσεις με μοχλό το χρέος. Τζάμπα μάγκες και τα μυαλά στα κάγκελα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ άσχημα. Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα και οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου παίζουν επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Πότε με το τι άφησε ο Σαμαράς πίσω του και πότε με το καναρινί παλτό της Ζωής.
Ας σοβαρευτούν, ας βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και ας αποφασίσουν τι θέλουν. Ας εγκαταλείψουν τα περί «λαοκρατίας» που είπε χθες ο Γλέζος και να ρίξουν μια ματιά στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας.
Η Ελλάδα δεν είναι τρενάκι να παίζει ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: