Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Μπάχαλο» στα πανεπιστήμια

  Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου κάνουν κατάληψη - Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε (μονομερώς) ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Νοεμβρίου - Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ συνεχίζουν την απεργία, η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση αλλά κανείς δεν... διευκρινίζει πότε ξεπερνιέται η «κόκκινη γραμμή» για την απώλεια του εξαμήνου

Ένα απίστευτο χάος επικρατεί στα πανεπιστήμια -και ιδιαίτερα στο Καποδιστριακό και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο-, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία τους, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, ενώ η «κόκκινη γραμμή» για το πότε ακριβώς θα έχει όντως χαθεί το χειμερινό εξάμηνο, αγνοείται...

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε σήμερα τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Παναγιώτα Φάκου, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας ανέθεσε στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας να διενεργήσει έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες κηρύχθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Να ξεκινήσουν τα μαθήματα την Τρίτη αποφάσισε μονομερώς η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η οποία ωστόσο μάλλον περιπλέκει την κατάσταση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε -μονομερώς- την έναρξη των μαθημάτων από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, απυεθύνοντας έκκληση στο διοικητικό προσωπικό να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Συγκλήτου τονίζει: «Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 12ης Νοεμβρίου 2013, εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου, εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους, οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013. Προς τούτο καλεί το Διοικητικό Προσωπικό κατά τη Γενική του Συνέλευση, τη Δευτέρα 18-11-2013, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας».

Σε καταλήψεις προχωρούν οι φοιτητές στο ΕΜΠ

Την ίδια ώρα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκτός από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, οι περισσότερες σχολές βρίσκονται σε κατάληψη, παρά τις αρχικές προθέσεις να λειτουργήσει το Ίδρυμα από σήμερα.

Από την Πέμπτη πάντως ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν την Κυριακή, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Όπως είναι φυσικό, στον «αέρα» βρίσκεται το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, καθώς, με βάση το νόμο, θα πρέπει να συμπληρώσουν 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας προκειμένου να υπάρξει εξεταστική περίοδος.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, το πότε ακριβώς το εξάμηνο θα έχει όντως χαθεί για τους φοιτητές των δύο συγκεκριμένων Ιδρυμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: