Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κατάσταση πολιορκίας στα πανεπιστήμια

Περιφρούρηση από το πρωί στην πανεπιστημιούπολη και την Ιατρική Σχολή Αθηνών  - Προπηλακισμοί κατά καθηγητή και δύο φοιτητριών - Νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για να κηρυχθεί παράνομη η νέα 48ωρη απεργία...

Μικροένταση προκλήθηκε όταν καθηγητής προσπάθησε με το αυτοκίνητό του να μπει στο πάρκινγκ της πανεπιστημιούπολης και διώχθηκε μετά προπηλακισμών από τους συγκεντρωμένους.

Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, που από τις 07:00 το πρωί περιφρουρούν τις πύλες της πανεπιστημιούπολης, τον σταμάτησαν και δεν τον άφησαν να περάσει.

Στη συνέχεια, φραστική επίθεση δέχτηκαν και δύο φοιτήτριες που προσπάθησαν να μπουν στη σχολή τους. Εν τω μεταξύ, ο αποκλεισμός των εισόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Συγκεκριμένα, οι απεργοί έχουν κλείσει από τις 7 το πρωί τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας)διαμηνύοντας πως «μαθήματα σήμερα δε θα γίνουν».




«Ούτε τα ματ μας φοβίζουν, ούτε οι απειλές»


«Είμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε την απεργία μας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Η αξιολόγηση η δική μας γίνεται κάθε μέρα, δεν θα την κάνει κανένας κύριος Αρβανιτόπουλος και η παρέα του», είπε ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης και πρόσθεσε: «Ούτε τα ματ μας φοβίζουν, ούτε οι απειλές...Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας».

Πελεγρίνης: Όταν απεργεί το σύνολο των διοικητικών πώς μπορεί να ανοίξει το Πανεπιστήμιο;

«Θέλουμε πάση θυσία να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Όταν όμως απεργεί το σύνολο των διοικητικών πώς μπορεί να γίνει αυτό;», ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Επανέλαβε μάλιστα ότι ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων είναι δίκαιος. «Είναι παράλογα αυτά που κάνει το υπουργείο. Ζητάει για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού έναν διοικητικό υπάλληλο», είπε.


Στη δικαιοσύνη προσφεύγει εκ νέου το υπουργείο Παιδείας

Νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας με δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μορφή δύο 48ωρων απεργιών.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφασή αυτή και επιτίθεται κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, αλλά και των μελών της Συγκλήτου για την άρνησή τους να εφαρμόσουν τον νόμο καθιστώντας τους υπεύθυνους για την τυχόν απώλεια του εξαμήνου.



Ο κ. Αρβανιτόπουλος καλεί, τέλος, φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν στα αμφιθέατρα.

Ολόκληρη η δήλωσή του κ. Αρβανιτόπουλου έχει ως εξής:

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.

Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.

Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι.

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».

Υπενθυμίζεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου από φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, νέες γενικές συνελεύσεις τους.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων, που σταμάτησαν στις 25 Οκτωβρίου.

Την εκρηκτική κατάσταση συμπληρώνει η παραίτηση όλων των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μέλη της Συγκλήτου παρέδωσαν στον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις διαδικασίες με τις οποίες προχώρησε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, καθώς και τις απειλές περί εισόδου της Αστυνομίας στα κτίρια του Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: