Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μαζί Σαμαράς - Βενιζέλος στο Ισραήλ για τη Διακυβερνητική

 Ο πρωθυπουργός  προωθεί τον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου ως προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή  - Στο τραπέζι το ενεργειακό αλλά και η ελληνική ΑΟΖ

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και ομάδα υπουργών που θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας Ισραήλ....

Είναι το πρώτο ταξίδι όπου θα εμφανιστούν μαζί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προκειμένου να πάρουν μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ. Πέρα από τις ενεργειακές συμφωνίες η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών συνιστά μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όσον αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής στην οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς προωθεί τον άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος ως προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μετά τη αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου και της Συρίας και τους πολιτικούς κραδασμούς της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία. Μέσω της συνεργασίας με το Ισραήλ εκτιμά ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ. Το αντίστοιχο έγινε με την σχέση Ισραήλ Κύπρου. Βεβαίως η τόσο μεγάλη προσέγγιση με το Ισραήλ διακινδυνεύει την παραδοσιακά καλή σχέση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά στις 9:30 το πρωί με επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των Επιζώντων Ελληνικής Καταγωγής.

Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό Ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, την ίδια ώρα θα γίνονται και οι συναντήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών υπουργών ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή δέκα συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας. Τις πιο σημαντικές συμφωνίες θα υπογράψουν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης. Στην αποστολή είναι επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας κ . Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλονγιάννη.

Τα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων θα έχουν κοινό γεύμα το μεσημέρι.

Στις 3:00 μμ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και μία ώρα αργότερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με την συμμετοχή του και τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στο εναρκτήριο δείπνο του Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει δικό του πρόγραμμα, στις 3:00 το μεσημέρι συναντιέται με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους ΠΑλαιστινίους Τζίπι Λίβνι και στην συνέχεια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ελκίν.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το βράδυ για την Αθήνα ενώ ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει προκειμένου να μεταβεί αύριο στην Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: