Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Πτώση που άγγιξε το 5% κατέγραψε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς....
μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης και αυτής των δανειστών, αλλά και τη μη πληρωμή της δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εξανεμίστηκαν οι προσδοκίες για άμεση συμφωνία.
Με πτώση 4,96% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ενώ σημειώθηκε και «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχώνΣυγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 786 μονάδες, με πτώση 4,96% και τζίρο 108,95 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών. Η μη καταβολή της δόσης έδωσε το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα θα συνεχιστούν για πολύ ακόμη, εξέλιξη που διατηρεί στο «κόκκινο» την ελληνική οικονομία.
Οι τράπεζες «ταρακουνήθηκαν» περισσότερο, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα «υποφέρουν» σε περίπτωση «ρήξης» της Ελλάδας με τους πιστωτές, ενώ παράλληλα έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση χρέους προς το Δημόσιο. Έτσι, οι τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Εθνική εμφάνισαν διψήφια πτώση, ενώ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις (+6%).


Πάντως, παρά το «sell off» που σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, διεθνώς, η απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει το ΔΝΤ δεν προκάλεσε τόσο ισχυρό σοκ. Και αυτό επειδή συνοδεύτηκε από αίτημα ομαδοποίησης των τεσσάρων δόσεων και συνολικής πληρωμής τους στα τέλη Ιουνίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση 4,76%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 4,85%.

Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη και ανήλθε στα 111,55 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: