Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αλυσοδεμένες οι τράπεζες! Δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά..?




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζοντας οριακή την κατάσταση. Μάλιστα, όπως λένε, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι....

διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων εταίρων.
Άλλωστε, η πρόσφατη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ενδεχόμενης εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου (κούρεμα καταθέσεων κλπ.) πυροδότησε την ανησυχία των καταθετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έφυγαν από τις τράπεζες 300 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο είχαν κάνει φτέρα περί τα 12,5 δισ. ευρώ. Όπως υποστηρίζουν τα ίδια στα στελέχη οι εκροές ρευστών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου μπορεί να βοηθούν το υπουργείο Οικονομικών να διαχειριστεί τις άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις, ωστόσο προκαλούν αναταράξεις στις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες του τραπεζικού συστήματος, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ΕΚΤ, που δίνει τα χρήματα με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα; Οι τράπεζες είναι «αλυσοδεμένες», αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν την αγορά.

Η απόφαση της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι αν και η Ελλάδα είχε ζητήσει (σύμφωνα με το Bloomberg) 900 εκατ. ευρώ, έδωσε 400 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 500 εκατομμύρια που υπολείπονται από τα χρήματα που δόθηκαν μέσω του ELA, δείχνουν την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Φρανκφούρτη εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για τον τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα. Συγκεκριμένα, δεν θέλουν να δώσουν παραπάνω χρήματα βλέποντας πως στην ουσία οι τράπεζες δανείζουν την κυβέρνηση, κάτι που καταστρατηγεί το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12 Μαρτίου η ΕΚΤ έδωσε στην ελληνική πλευρά τα χρήματα που ζήτησε (600 εκατ. ευρώ), ενώ στις 5 Μαρτίου είχε δώσει άλλα 500 εκατομμύρια. Αυτή τη φορά το ελληνικό αίτημα δεν βρήκε ευήκοα ώτα για να τους λόγους που εκτέθηκαν προηγουμένως. Πάντως, επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ELA που έχουν λάβει. Ως εκ τούτου έχουν συνολικά στα χέρια τους περιπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό.

Στο κόκκινο τα ελληνικά ομόλογα
Στο μεταξύ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τα ελληνικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2ετές ομόλογο κατέγραψε την Πέμπτη άνοδο 100 μονάδων βάσης και ξεπέρασε το 22,7% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2014. Από αυτή και μόνο το ένδειξη είναι φανερή η έκδηλη ανησυχία των επενδυτών για τις μελλοντικές αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν για την κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Το ίδιο απαγορευτικές είναι και οι τιμές για το 5ετές και 10ετές ομόλογο. Το πρώτο κινείται στο 16,42% και το δεύτερο στο 11,60%, ενώ απόδοση του 10ετούς bund υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,18%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, με επενδυτές και αναλυτές να εξετάζουν και πάλι το αν και πότε θα συμβεί ένα Grexit.
http://www.crashonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: