Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κατάρρευση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός για πολλοστή φορά Σύλλογος Πατρών, αναφορικά με την επερχόμενη κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παράλληλα καλεί όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε μέγιστη ετοιμότητα και όλους τους πολίτες της χώρας σε διαρκή επαγρύπνηση.....
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «οι δημόσια εξαγγελθείσες προθέσεις, που αφορούν σε διαδικασίες απόλυσης 1.200 γιατρών των δημόσιων μονάδων του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.Σε μία χώρα με επάρκεια ιατρικού δυναμικού, η πολιτεία «φροντίζει» συστηματικά για την παρεμπόδιση πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΠ είναι η ακόλουθη:

«Η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας στο 0,6% του ΑΕΠ, απαγορευτική κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (που θέτει όριο το 1% του ΑΕΠ ), και η υστέρηση κατά 1.000 ευρώ της κατά κεφαλήν χρηματοδότησης της υγείας, σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση και η παροχή υπηρεσιών υγείας «τριτοκοσμικής χώρας».

Αυθαίρετες μειώσεις προϋπολογισμών που αδυνατούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες,εξωφρενικά «κουρέματα» ασυμβίβαστα με την επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού κόσμου, αιφνιδιαστικές απολύσεις παρά τις υφιστάμενες ανάγκες, κινητικότητα - διαθεσιμότητα, ανεπάρκεια σχεδιασμού, οράματος και στρατηγικής στη χάραξη διαρθρωτικών αλλαγών που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, εκφοβισμός και άδικη στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου για τα «κακώς κείμενα», επιπόλαια επικοινωνιακά τεχνάσματα που δημιουργούν μία επίπλαστη εικόνα πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα.

Ο ιατρικός κόσμος θα απαντήσει ενωμένος ενάντια στις απολύσεις, στα κουρέματα, στις απειλές, στον εκφοβισμό, στην επιχειρούμενη απαξίωση και σπίλωση του κλάδου και στην επιχειρούμενη αποδόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της περίθαλψης των πολιτών. Η ιατρική κοινότητα θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και θα αποτρέψει πάση θυσία την επιβολή υγειονομικών συνθηκών τριτοκοσμικής χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ καλεί όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε μέγιστη ετοιμότητα και όλους τους πολίτες της χώρας σε διαρκή επαγρύπνηση. Η αναμέτρηση με τις λανθασμένες πολιτικές είναι πλέον θέμα επιβίωσης όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: