Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Μ.Τριανταφυλλόπουλος: Η ΝΔ αμμορραγεί προς τα δεξιά της

 
Ριζικές αλλαγές σε ένα ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό, ενίσχυση της επιρροής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ανατροπή όσον αφορά στην παράσταση νίκης, αποτυπώνονται στην Ανοιχτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία του ιστότοπου του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου. Ψήφισε σταθμισμένο δείγμα 1.423 χρήστών, ηλικίας άνω των 18 ετών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87%) ήταν άνδρες....

Δηλαδή εδώ έχουμε ένα δείγμα ψηφοφόρων που σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό των προθέσεων του εκλογικού σώματος.
Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις ενέχουν κίνδυνο σημαντικών αποκλίσεων από τις πραγματικές προθέσεις του εκλογικού σώματος (ηλικίες ψηφοφόρων, φύλο ψηφοφόρων κλπ), αλλά σίγουρα είναι ποιο τίμιες από αυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων με τα επί πληρωμή αποτελέσματα και βέβαια μπορεί να μην είναι ακριβείς, αλλά δείχνουν την τάση.
Και η ψηφοφορία και σε αυτή την δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, πάει ανέλπιστα ακόμα και για τον πιο φανατικό οπαδό του, καλά, στο εκλογικό σώμα.
Θα περιμένουμε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης για να δούμε και την ακριβή σειρά των πολιτικών κομμάτων, μια που τώρα η ΧΑ προηγείται, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Μ.Τριανταφυλλόπουλος.
Από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το 53% προέρχονται από την επαρχία, το 37% από την Αττική και το 10% από τη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 70% των ερωτηθέντων έχουν ανώτατη και ανώτερη μόρφωση, 29% μέση και μόλις το 1% κατώτατη.
Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε στην απόφαση της Βουλής να υπάρξει δια νόμου αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Το 47% απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση, το 43% λανθασμένη, ενώ το 10% «δεν είχε γνώμη».

Επίσης, ζητήθηκε η τοποθέτηση των ψηφοφόρων για το ποια θεωρούν ότι είναι η καταλληλότερη συνεργασία μεταξύ κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει των εθνικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το 48,6% απάντησε καμία, το 14,7% συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ, το 12,1 % ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 9,1% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το 5,8% ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το 5,1% ΝΔ-Ανεξάρτητοι Έλληνες-Χρυσή Αυγή και το 4,6% ΝΔ-Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το επόμενο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε «με ποιο κριτήριο θα ψηφίζατε εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές».
Το 41% απάντησε για τις διώξεις καταχραστών Δημοσίου χρήματος, το 23% για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, το 18% για την οικονομική ανάταση της χώρας, το 10% για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ενώ το 8% δεν απάντησε.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα που αφορά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Το 35,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ απάντησαν ότι κριτήριο για την ψήφο τους θα ήταν οι διώξεις των καταχραστών Δημοσίου χρήματος ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό φτάνει στο 43,9%.
Το 21,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ έλαβαν ως κριτήριο την ανακούφιση μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 27,8%. Για την οικονομική ανάταση της χώρας το 19,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 8,1% του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 15,8% των υποστηρικτών της ΝΔ θα ψήφιζαν με γνώμονα την επίσπευση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ενώ το ποσοστό των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλότερο και άγγιξε το 7,9%. Στις παραπάνω ερωτήσεις δεν απάντησαν το 7,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 12,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο... «κανένας»
Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 19,2%, με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται δεύτερος με 14.5%. Ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 10,1%. Ο «Κανένας» ωστόσο και σε αυτήν την ψηφοφορία καταλαμβάνει την πρωτιά με 42,3%.

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικτυακή ψηφοφορία της εφημερίδας μας που η Νέα Δημοκρατία είχε την πρωτιά, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σε αυτή, ανατρέπουν τα δεδομένα. Έτσι το 47,8% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα, με τη ΝΔ να ακoλουθεί με 31%.

Στις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ποσοστό της τάξης του 47,2% με βασική «αιμορραγία» την διαρροή ψηφοφόρων της προς την Χρυσή Αυγή με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 25,8%.

Σημαντική πτώση παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία στη συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό υπολογίστηκε στο 43,8%, Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή της τάξης του 18,1%. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη της ρευστότητας που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: