Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Διευρύνει τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο η Τουρκία με τις "πλάτες" του ελληνικού ΥΠΕΞΚαμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών στην άκρως προκλητική NAVTEX με την οποία η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, εντάσσοντας σε αυτές την Κάλυμνο και το Αγαθονήσι και να διεκδικήσει «έξοδο» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής.
Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών και ο Ευ. Βενιζέλος έχουν «καταπιεί» τη NAVTEX διευκολύνουν την Τουρκία στην προώθηση των επεκτατικών σχεδίων τους σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το βασικότερο, δημιουργούν προηγούμενο.
Πρόκειται λοιπόν για ένα μείζον θέμα στο οποίο πρέπει να επιληφθεί άμεσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκτός και αν και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς έχει την ίδια θέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της άνευ προηγουμένου πρόκλησης να περικλείονται τρία ελληνικά νησιά σε δεσμευμένη περιοχή από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων και τα όρια της περιοχής να φτάνουν στις ακτές της Καλύμνου και του Αγαθονησίου είναι πώς στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX.
Τα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ ανέλυσαν την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι για να στείλουν τον ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος «TCG CUBUKLU» να κάνει έρευνες ακόμη και σε… έδαφος της Καλύμνου και με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου προώθησαν τα στοιχεία στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πότε έγινε αυτό; Το βράδυ του Σαββάτου. Από τότε μέχρι και χθες τι βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου δεν προχώρησε ούτε καν σε μία δήλωση καταδίκης της τουρκικής πρόκλησης. Πόσο μάλλον σε διάβημα διαμαρτυρίας, απόρριψη της NAVTEX και ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όχι ενός αλλά πέντε ελληνικών νησιών.
Από το Πεντάγωνο έχει επίσης δοθεί εντολή όπως αποκάλυψε το defencenet.gr να συγκλίνουν στην περιοχή σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογη εντολή έχει δοθεί και από το υπουργείο Ναυτιλίας στα σκάφη του Λιμενικού. Όλα έχουν ρητή διαταγή να εμποδίσουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.
Η περιοχή έχει δεσμευθεί από τους Τούρκους μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, αλλά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το «TCG CUBUKLU» δεν είχε εξέλθει από τη Μαρμαρίδα. Τα παρατηρητήρια του Ναυτικού και του Στρατού παρακολουθούν επίσης σε 24ωρη βάση τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στην περιοχή ή και των τουρκικών ακταιωρών.
Παρόμοιες κινήσεις, με έκδοση NAVTEX που συμπεριελάμβαναν τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είχαν γίνει και τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Τότε η ελληνική πλευρά είχε αντιδράσει.
Τώρα όμως το υπουργείο Εξωτερικών ακόμη… εκτιμά την κατάσταση, ενώ έχει στα χέρια του τα στοιχεία που δείχνουν πώς η Άγκυρα έχει τους τελευταίους μήνες εντείνει τις κινήσεις αμφισβήτησης των νησιών στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα επιχειρώντας να «ανοίξει» πόρτα εισόδου στα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου (είχε εκδώσει δοκιμαστική NAVTEX στις 13 Αυγούστου, ενώ προέβη σε πολλές υπερπτήσεις άνωθεν των ελληνικών νησιών).
Φαίνεται πώς η Τουρκία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση η αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο και μάλιστα με τις «πλάτες» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: