Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν όλοι ασχολούνται με την Χ. Α οι άλλοι στρώνουν το χαλί για απολύσεις στο δημόσιο και νέα μέτρα

Η Τρόικα ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού και «στρώνει χαλί» για νέα μέτρα

Εμπλοκή λόγω «τρύπας» στο υπουργείο Εργασίας - Οι ελεγκτές ζητούν λίστα μέτρων για το 2015-2016, για να μην ξεφύγει το έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Έτοιμη να ανοίξει και θέμα Ασφαλιστικού, προκειμένου να απαιτήσει κατάλογο πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016, φέρεται να είναι η Τρόικα, βάζοντας στην ατζέντα  την... «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών Ταμείων μετά τα 2014. Το κλίμα αυτό εισπράττουν στην κυβέρνηση, «στο παρά ένα» των τελευταίων συσκέψεων που θα έχει η ομάδα Τόμσεν με υπουργούς  (σήμερα) και με τον πρωθυπουργό (το Σάββατο), ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά περιθώριο δύο εβδομάδων για να καθορίσει τη στάση της  και να εξειδικεύσει απαντήσεις και μέτρα, για να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής των ελεγκτών μόλις επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας, από τα μέσα Οκτωβρίου και για όσο χρειαστεί. Σήμερα πάντως δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου  η οποία διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωναν διεξοδικά για το ζήτημα τον πρωθυπουργό κύριο Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό να χαράξουν από κοινού «γραμμές άμυνας» εν όψει των ξεχωριστών γύρων συναντήσεων που αυτοί θα έχουν με τους επικεφαλής της Τρόικα.

«Βόμβα» τα ασφαλιστικό

Στις τρεις πρώτες ώρες εξετάστηκε η δυναμική των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων, στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον η πίεση των ελεγκτών.

Τον «δύσκολο» μήνα Σεπτέμβριο δηλώθηκαν 59.000 νέες θέσεις εργασίας, αν και αναμένετο πτώση μετά την κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, εξέλιξη που θεωρείται αποτέλεσμα των αυστηρών επιτόπιων ελέγχων  και της επιβολής προστίμων (+56%) σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να απασχολούν παράνομα εργαζομένους. Η αποκάλυψη της «μαύρης εργασίας» θεωρείται κλειδί για την ενίσχυση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο η Τρόικα θεωρεί πως η τάση αυτή εξαντλεί την δυναμική της το 2014 και πιέζει να ζητά λίστα προτεινόμενων μέτρων για το 2015-2016, προκειμένου να μην ξεφύγει τότε –όπως φοβάται-  το έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.



«Κλειδί» το δημοσιονομικό «παζάρι»

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μακροοικονομικό σενάριο το οποίο θα εξετάσει το βράδυ η ομάδα Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών.

Ήδη οι απεσταλμένοι των δανειστών έβαλαν «φρένο» στις προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 3,8% για το 2013, έναντι 4,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. «Κούρεψαν» τις προβλέψεις αυτές στο 4% και έτσι ο νέος προϋπολογισμός του 2014 θα ξεκινά από χειρότερη αφετηρία από όσο προσδοκούσε η κυβέρνηση, αφού μικρότερη ύφεση σημαίνει και μικρότερη ανάγκη για λήψη νέων μέτρων.

Επί τάπητος θα βρεθεί σήμερα και ο ακριβής προσδιορισμός του εκτιμώμενου φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος (δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι 300-500 εκατ. ευρώ) ενώ οι προβλέψεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 201 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Κατά τον ίδιο τρόπο η Τρόικα ενδέχεται να πιέσει, όπως φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών,  με δυσμενείς προβλέψεις για την ύφεση και για τον νέο προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς (το προσχέδιό του θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου), παρότι στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης για τη χώρα μας, βάζοντας τέλος στον μαύρο κύκλο της ύφεσης.

Και αν «κλείσει» σήμερα, όπως αναμένεται, το βασικό σενάριο με βάση το οποίο θα συνταχθεί άμεσα ο νέος προϋπολογισμός, η Τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει ούτε στιγμή την κυβέρνηση να ανασάνει: «πριονίζει» τις θετικές προσδοκίες της κυβέρνησης και κάνει αναγωγές που, σύμφωνα με πληροφορίες , θα δείχνουν έλλειμμα στα ασφαλιστικά Ταμεία για τη διετία 2015-2016 πάνω ίσως και από 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα όπως η αύξηση εισφορών και περικοπές συντάξεων.

«Καθυστερήσεις» παίζει η Τρόικα

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως  Τρόικα μπορεί να τηρήσει σκληρή στάση μέχρι τέλους στην τρέχουσα διαπραγμάτευση και αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πότε και πώς αυτή θα λήξει: «εμείς τρέχουμε να πείσουμε με στοιχεία την Τρόικα για την πρόοδο που γίνεται αλλά η συζήτηση δεν βιάζεται. Όσο αργούν οι αποφάσεις τόσο θα αργεί  και η δόση» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η δόση να μην εγκριθεί μέχρι στα μέσα Οκτωβρίου ή ούτε καν στα τέλη

Αλλά και στέλεχος που μετέχει στις συσκέψεις με την ομάδα Τόμσεν έδειχνε να απορεί πώς και γιατί η Τρόικα προγραμμάτισε έτσι τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου ώστε, μαζί με την διακοπή για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, να διαρκέσει συνολικά έως και δύο μήνες –χωρίς να αποκλείεται και νέα παράταση σε περίπτωση εμπλοκής όπως συχνά συνεβαιναν σε όλους σχεδόν τους ελέγχους έως τώρα.

Νέο θρίλερ

Το πολυεπίπεδο «παζάρι» με την Τρόικα κρύβει και συσκέψεις-"θρίλερ" για την τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και των περίπου 2.200 εργαζομένων τους. Το θέμα απασχόλησε για μία ώρα στη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς. Παρά το «πεδίο συνεννόησης με την Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις» (συνολικά αγγίζουν τα 1,2 δισ. που, όπως  ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας,  διεφάνη εχθές, το μείζον πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ». Ζητούμενο πλέον είναι να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των δύο επιχειρήσεων, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν νέα ελλείμματα στο μέλλον.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει τη διάσπαση των δύο εταιριών σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι, με προοπτική να διατηρηθεί μόνο το στρατιωτικό. Ειδικά για τα ΕΑΣ το κυβερνητικό σχέδιο εστιάζει στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει λάβει η εταιρία από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ και εν συνεχεία να δρομολογηθεί η σταδιακή σμίκρυνση και η αναδιοργάνωσή της. Στο σημείο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντέτειναν ότι τα έσοδα από την εκτέλεση των συγκεκριμένων παραγγελιών δεν είναι διασφαλισμένα, γιατί έχουν συναφθεί μόνο προσύμφωνα παραγγελιών και όχι συμβόλαια.

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ, προτείνεται να μετεξελιχθεί σε στρατιωτικό εργοστάσιο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε οχήματα, αλλά το πρόβλημα είναι πως η επιχείρηση δεν έχει αναλάβει ούτε μία νέα παραγγελία και, έτσι, προσωπικό και μηχανήματα «κάθονται».

Για τη ΛΑΡΚΟ στόχος είναι η επίσπευση της αποκρατικοποίησής της μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν σήμερα τετ-α-τετ με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: