Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΠΕΡΙ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"


«Οποιαδήποτε φράση είπα εγώ δεν επηρέασε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση «εαν έχει μετανιώσει για την δήλωσή του περί Τιτανικού». Η απάντηση αυτή δόθηκε μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συζήτησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του...
ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Παρίσι.

Σε ενημέρωση που έκανε ο υπουργός, σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ο γενικός γραμματέας μίλησε «με πολύ θετική διάθεση για τα όσα έχουν επιτευχθεί έως τα τώρα στην Ελλάδα, για τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων και για το γεγονός ότι με το νέο πρόγραμμα και την απομείωση του χρέους, γυρίζει μια καινούργια σελίδα για τη χώρα».

Σε ερώτηση εάν και ο ίδιος πιστεύει ότι η τρόικα ακολουθεί το σωστό δρόμο για την Ελλάδα, ύστερα μάλιστα από την αμφισβήτηση που εξέφρασαν εις βάρος της οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός
απάντησε:

«Το πρόγραμμα σήμερα έχει καταφέρει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες που είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει πετύχει μια χώρα μέσα σε δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν δεκαετίες, όπως το ασφαλιστικό ή το άνοιγμα των επαγγελμάτων...

Το πρόγραμμα εκφράζει και τις διαθέσεις των δανειστών και να θυμίσω ότι έχει υπερψηφισθεί από την ελληνική βουλή με 200
ψήφους».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «δεν έχει διατυπωθεί από κανέναν, έως τα τώρα, μια εναλλακτική πειστική πρόταση, η οποία ταυτοχρόνως να μειώνει το έλλειμμα, να αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας δανείσουν τα χρήματα που έχουμε ανάγκη για τη λειτουργία της χώρας».

Όλα αυτά μαζί θα πρέπει να δει κανένας, τόνισε.

«Εάν ξεχάσουμε το τελευταίο, που αφορά στους δανειστές, μπορώ να σκεφτώ κι εγώ πολλές εναλλακτικές λύσεις.
Αλλά εάν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουμε τη διάθεση των εταίρων μας για να μας δανείσουν, τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στις επόμενες μέρες που θα κλείσει το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των
τραπεζών» θα αντιμετωπισθεί και το μεγάλο θέμα της έλλειψης ρευστότητας.

«Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», είπε, «είναι κομβικό σημείο για να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με την απομείωση του χρέους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες».

Κληθείς να εκφρασθεί για το προεκλογικό προβάδισμα του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει στην Ευρώπη μια πιθανή εκλογή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αρνούμενος να σχολιάσει τα της προεκλογικής
περιόδου, πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι και οι συγκεκριμένες πολιτικές που αποφασίζονται έχουν να κάνουν και με την πολιτική ισορροπία που υπάρχει στην Ευρώπη. Μία αλλαγή, θα μπορέσει να διευκολύνει και στη μετεξέλιξη αυτών των
πολιτικών. Εγώ προσωπικά έρχομαι από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και προφανώς βλέπω πολύ θετικά μια τέτοια αλλαγή των ισορροπιών».

Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθησή του ότι τα ευρωομόλογα «είναι θέμα χρόνου και θα γίνουν». Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα είδος «επανάστασης» για το θέμα αυτό στην Ευρώπη.

Περάσαμε μια περίοδο, είπε, που οι πάντες απέρριπταν και αγνοούσαν τα ευρωομόλογα, φθάνοντας σήμερα, που κανείς δεν είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα πρέπει να γίνουν.

Αντίθετα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στους λαούς χωρών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία.

Σε ένα τελευταίο ερώτημα για το εάν έχει μετανιώσει για την περίφημη φράση περί «Τιτανικού», απάντησε :

«Πήρα και έδειξα τη μεταβολή των περίφημων spreads την ημέρα που έκανα τη δήλωση και τις έξι επόμενες εβδομάδες. Όποιος κοιτάξει το επίπεδό τους, θα δει ότι ήταν σταθερό στις 300 μονάδες, την ημέρα που έκανα τη δήλωση, καθώς και τις
επόμενες έξι επόμενες εβδομάδες. Άρα, όλα αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συνέβη. Οποιαδήποτε φράση είπα εγώ, δεν επηρέασε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές».

Διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ήταν ότι «η χώρα με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σαν τον Τιτανικό που πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο γιατί ο καπετάνιος κοίταζε την καμπίνα και όχι την πορεία και ευτυχώς που έγιναν εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση και στρίψαμε το τιμόνι και δεν πέσαμε στο παγόβουνο».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η περίφημη αυτή φράση «ακόμα και λανθασμένα δεν λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: