Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Εαν ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους, θα επιστρέψουν...

Τον δρόμο των εκλογών εντός του Απριλίου δείχνει ο Αντώνης Σαμαράς και από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη, ενώ η Λεωφόρος Συγγρού έχει αποδυθεί σε αγώνα παρασκηνίου προκειμένου να αποτρέψει τη συγκρότηση μιας αντιμνημονιακής πολιτικής κίνησης από την πλευρά των διαγραφέντων στελεχών.


Προς την κατεύθυνση αυτή, από το γαλάζιο επιτελείο αναζητούν τρόπους και για τον «επαναπατρισμό» κάποιων από τους 22 βουλευτές που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Ως πρώτο βήμα προσέγγισης με τους διαγραφέντες θεωρείται από πολλούς στο γαλάζιο στρατόπεδο η στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο, αρχής γεγομένης από την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και τις αλλαγές στα εργασιακά. Οσοι από τους διαγραφέντες υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, αναγνωρίζουν κομματικές πηγές, θα έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί ότι έσφαλαν με την καταψήφιση της νέας σύμβασης - και η αναδίπλωσή τους θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμήσει η ηγεσία του κόμματος κατά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Το μήνυμα αυτό διαβίβασε με τον τρόπο του και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, τονίζοντας (στον Βήμα FM 99,5) ότι «δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στη ΝΔ όσων βουλευτών ψήφισαν "όχι" και επιβεβαιώνουν συνεχώς την ίδια άποψη». Στο γαλάζιο επιτελείο θα επιθυμούσαν πλήρη δήλωση μεταμέλειας από τους διαγραφέντες, προκειμένου να κάμψουν και τις αντιδράσεις των βουλευτών που υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο και θεωρούν ότι η κομματική ηγεσία δεν πρέπει να ανοίξει «παράθυρο» για την επιστροφή όσων επενδύουν σε μια αντιμνημονιακή τακτική, διχάζοντας και την κομματική βάση. Επιλέγουν όμως να επιδιώξουν μια ενδιάμεση λύση και να προσφέρουν μια ευκαιρία αναδίπλωσης στους αντάρτες κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη - όπως λένε - να αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τη ΝΔ. Τη θέση αυτή ενίσχυσαν και τα πιεστικά μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν πτώση του κόμματος μετά τη μνημονιακή στροφή και τις ομαδικές διαγραφές βουλευτών.

Στη Λεωφόρο Συγγρού ευελπιστούν ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή πλεύσης με μια κίνηση «μεταμέλειας» στη Βουλή από όσους βουλευτές έχουν αποκηρύξει τη δημιουργία μιας αντιμνημονιακής κίνησης και ρίχνουν γέφυρες στη ΝΔ, όπως οι Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Τάσος Kαρυπίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Καρασμάνης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Προ των πυλών η νέα κίνηση Καμμένου - Μανώλη

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ απόλυτης ρήξης με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ο βουλευτής Πάνος Καμμένος και ο μέχρι πρότινος γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, οι οποίοι κινούνται για τη δημιουργία νέου αντιμνημονιακού κόμματος που θα καλύπτει τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Οι ίδιοι προαναγγέλλουν εξελίξεις έως το τέλος της εβδομάδας και εκτιμούν ότι η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να παγιδεύσει όσα στελέχη αντιτάχθηκαν στο νέο Μνημόνιο για να μείνουν ανενεργά ώς τις εκλογές, όπως χαρακτηριστικά λένε. Αμετακίνητοι στη θέση που εξέφρασαν στη Βουλή με το «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση εμφανίζονται οι Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Σταμάτης, Ελενα Κουντουρά, Ζήσης Τζηκαλάγιας, ενώ προβληματισμένος ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν φέρεται ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Δ.Νασόπουλος / ΝΕΑ
 http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: