Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Απροσδόκητα σκληρός αντίπαλος ο Μεϊμαράκης σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ



Στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναφέρονται δυο δημοσιεύματα, ένα στo politico.eu και ένα στον Euobserver.Στο δημοσίευμα στο Politico, υπό τον τίτλο «Ο Μεϊμαράκης κατηγορεί τον Τσίπρα για "αμνησία"», επισημαίνεται ότι ....ο «συντηρητικός και κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος» πρόεδρος της Ν.Δ. «αποδεικνύεται ένας απροσδόκητα σκληρός αντίπαλος για το σαραντάχρονο Αλέξη Τσίπρα, δυσκολεύοντας τα σχέδιά του για εύκολη επανεκλογή».....


Προστίθενται ακόμη τα εξής: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου άρχισε να πάσχει από αμνησία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να ψηφίσουν τα μέτρα εφαρμογής του Μνημονίου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά την πολιτική του, υποσχέθηκε σταθερότητα, επενδύσεις και ευρείες μετεκλογικές συνεργασίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο αντίπαλός του εκπροσωπεί το παρελθόν, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή και την φτωχή διαπραγμάτευση του προηγούμενου πακέτου διάσωσης -το οποίο ευθύνεται για τα επαχθή μέτρα λιτότητας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο και άλλων πρόωρων εκλογών, αλλά και τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., και σημείωσε ότι ένας μεγάλος φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός θα καταστήσει τη Χρυσή Αυγή μείζονα αντιπολίτευση.

Στον Euobserver αναφέρεται ότι ο Τσίπρας αποκλείει «"παρά φύσιν" μεγάλο συνασπισμό» και τονίζεται η επαναλαμβανόμενη άρνησή του να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει είτε μια προοδευτική, είτε μια συντηρητική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, σχολιάζει ο συντάκτης, ο Μεϊμαράκης εμφανίστηκε πιο συμφιλιωτικός, τονίζοντας ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική στενωπό και θα εγγυηθεί την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο κόμμα δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία και θα πρέπει να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Τέλος, αναφέρει ότι ρυθμιστικό ρόλο ενδέχεται να παίξουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι καθώς και το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ το debate των αρχηγών

Το πρακτορείο Reuters κάνει μια πρώτη καταγραφή του χθεσινού debate. Πρώτης επισήμανση: Οι δύο βασικοί «παίκτες της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα απέδειξαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σχηματίσουν μια ευρεία συμμαχική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η  άνω παραδοχή δημιουργεί έντονη αμφιβολία για το πώς θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές – με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν κλείσει το δρόμο της αυτοδυναμίας και για τα δύο κόμματα.

Σέβονται τις δεσμεύσεις, αλλά δεν συνεργάζονται
Μπορεί και οι δύο ηγέτες να δήλωσαν ότι θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που προέρχονται από τη συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο αρνούνται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, την πιθανότητα να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο με ένα «μεγάλο συνασπισμό».
 Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξήγησε πως επιθυμεί μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», αλλά την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να έχει άμεση συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και σίγουρα δεν μπορεί να τον δει ούτε καν ως υπουργό μιας επόμενης κυβέρνησης.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση παρά φύσιν» υψώνοντας ιδεολογικά τείχη ανάμεσα στα δύο κόμματα, κάνοντας αδύνατη την όποια συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. 

Ο Τσίπρας θέλει αυτοδυναμία
Τα γκάλοπ δείχνουν πως η αυτοδυναμία είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι μπορεί να την επιτύχει. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τσίπρας, στο ντιμπέιτ, προσπάθησε να προσεταιριστεί τους νέους ψηφοφόρους, ενώ ο Μεϊμαράκης τους «διαμαρτυρόμενους», εκείνους δηλαδή που στις εκλογές του Ιανουαρίου είχαν στηρίξει και τελικά αναδείξει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Reuters, έπειτα από την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών, είναι ότι και οι δύο τους είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πιστά τα προτάγματα του Μνημονίου και να το εφαρμόσουν μέχρι κεραίας, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο ότι θα προσπαθήσουν να λειάνουν τις αιχμηρές γωνίες του. «Έχοντας τρέξει μεγάλες αρνητικές προεκλογικές εκστρατείες, και οι δύο άνδρες δεν έχουν δώσει την ευκαιρία να αλλαξοπιστήσουν και αυτό φαίνεται από τις χαμηλές δημοφιλίες που δοκιμάζουν και οι δύο, οι οποίες βρίσκονται ή αγγίζουν μόλις το 45%».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Στη χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα.

«Ο Τσίπρας αποκλείει έναν μεγάλο συνασπισμό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή τους τηλεμαχία Τσίπρας και Μεϊμαράκης εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι στο θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αφύσικη» μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τονίζει η εφημερίδα. Από την πλευρά του ο Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της με τίτλο: «Τσίπρας εναντίον Μεϊμαράκη».

Και αυτή η εφημερίδα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι βάσει των δημοσκοπήσεων τα δύο κόμματα φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
«Ο Τσίπρας δείχνει την πλάτη του στους συντηρητικούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Εκτός από το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν μια έντονη αντιπαράθεση και για τη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει η εφημερίδα, με τον Τσίπρα να επικρίνει την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών και τον Μεϊμαράκη να ζητεί την επιστροφή στην πατρίδα τους των «παράνομων μεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: