Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

«Κλείδωσε» η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ και Ολαντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες


Κορυφώνεται η αγωνία για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ενόψει και της αυριανής συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, η οποία μέχρι πριν ....
μερικές ώρες ήταν στον αέρα. Γύρω στις 8 το βράδυ το Μαξίμου επιβεβαίωσε τις συναντήσεις και σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - CELAC, Τετάρτη και την Πέμπτη, 10-11/06/2015 στις Βρυξέλλες
-Με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande,
-Την Πρόεδρο της Χιλής κα Michelle Bachelet,
-Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff,
-Τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Evo Morales,
-Τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa,
-Τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Miguel Diaz – Canel και
-Τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Timerman.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις και να γίνει αύριο στις Βρυξέλλες, το τελικό βήμα για την συμφωνία, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters.
«Θα υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση απόψε, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ μας ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα αύριο», ήταν η ακριβής δήλωση του παράγοντα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης το απόγευμα της Τρίτης επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθεί κανονικά, βάσει όσων μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. 
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, ώστε να αποτιμηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής.
Την Τρίτη, η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία ωστόσο κρίθηκε «ανεπαρκής» από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως είχε μεταδώσει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, οι θεσμοί ακόμη εξετάζουν όλες τις προτάσεις και οι αξιωματούχοι δεν μιλούν εξ ονόματος της Επιτροπής.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές συνεχίζουν να εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα και αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις πολλές ελληνικές προτάσεις τις οποίες και δεν φέρονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν, ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους.
Αυτό προκύπτει και από δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που παραδέχθηκε τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για αυτό το θέμα.
Ενδεικτική της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι και η τοποθέτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: