Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Όμηροι της προβοκάτσιας


Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν διάφορες περιοχές της βόρειας Γάζας σήμερα Κυριακή, καθώς το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για ρίψη πυραύλου στην ...

πόλη Ασκελόν, ενώ παράλληλα έκλεισε όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Γάζα. Οι Παλαιστίνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ομάδα που πρόσκειται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο επιχειρεί να προκαλέσει πόλεμο.
Η εφημερίδα «Jerusalem Post», επικαλούμενη πηγές των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει ότι η πολεμική αεροπορία χτύπησε «τοποθεσίες με υποδομές τρομοκρατών» ως απάντηση σε πύραυλο που εκτοξεύτηκε το Σάββατο από τη Γάζα και εξερράγη σε ανοιχτό χώρο έξω από την Ασκελόν. Δεν σημειώθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες που η Γάζα βομβαρδίζεται σε αντίποινα για πυραυλικές επιθέσεις, με ένα παρόμοιο συμβάν να ξεκινά την περασμένη Πέμπτη. Και στις δύο περιπτώσεις ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταξιαρχίες του Ομάρ, μια ομάδα ριζοσπαστών σαλαφιστών που δηλώνουν αφοσιωμένοι στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η Χαμάς, η κυρίαρχη παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα, υποστηρίζει ότι οι σαλαφιστές προσπαθούν να προκαλέσουν νέα μεγάλη σύρραξη στην περιοχή προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία.

 Εξάλλου, η Χαμάς φέρεται να συνέλαβε και να εκτέλεσε έναν από τους αρχηγούς της αντίπαλης οργάνωσης, ενώ σημερινή ανάρτηση σε λογαριασμό Twitter, που πιστεύεται ότι ανήκει στις Ταξιαρχίες του Ομάρ, αναφέρει ότι η τελευταία επίθεση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση τζιχαντιστών στη Γάζα.

​Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπολογίσει ποιος ακριβώς ευθύνεται για επιθέσεις οι οποίες εξαπολύθηκαν από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της ΧαμάςΩστόσο το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπολογίσει ποιος ακριβώς ευθύνεται για επιθέσεις οι οποίες εξαπολύθηκαν από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. «Ακόμα κι αν οι χθεσινοί σκοπευτές ήταν ομάδες τζιχαντιστών που εξεγείρονταν ενάντια στη Χαμάς εξαπολύοντας πυρά σ’ εμάς, θεωρούμε τη Χαμάς υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβαίνει στο έδαφος της Γάζας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν.
Την Κυριακή ο ίδιος υπουργός διέταξε να κλείσουν τα δύο μοναδικά περάσματα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας που βρίσκονταν σε λειτουργία, και να ανοίγουν μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους ώσπου να αλλάξουν οι συνθήκες της δημόσιας ασφάλειας.


Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι το κλείσιμο το συνόρων συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της ήδη απομονωμένης Λωρίδας της Γάζας, η οποία χρειάζεται απελπισμένα ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της το περασμένο καλοκαίρι. Οι τελευταίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 Παλαιστινίους.

Το τωρινό ξέσπασμα βίας στην περιοχή ακολουθεί μια σχετικά ήρεμη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι και η περυσινή αιματηρή επίθεση του Ισραήλ ξεκίνησε ύστερα από ρίψεις πυραύλων στο έδαφός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: