Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Δραματικές εξελίξεις: Στον αέρα η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ με Τσίπρα


Έπειτα και από τη σημερινή απόρριψη των προτάσεων της Αθήνας, για την εξεύρεση μιας λύσης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό στις Βρυξέλλες, ενώ -στη κυριολεξία- στον αέρα βρίσκεται η συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ με Τσίπρα αφού -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης....

Το σενάριο αυτό δεν είναι φυσικά το πιο πιθανό, είναι όμως υπαρκτό, πλέον, με δεδομένη την επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών.
Δεν υπάρχει φυσικά καμία επίσημη τοποθέτηση ή διαρροή επ’ αυτού, ούτε θα μπορούσε εύκολα να υπονοηθεί από αρμόδιους αξιωματούχους. Κυκλοφορεί ωστόσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η Αθήνα ούτε που θέλει να ακούσει φυσικά για μια τέτοια εξέλιξη, που θα πισωγύριζε αρκετά τις διαπραγματεύσεις, αλλά ακομη και η παραφιλολογία, που συχνά εντάσσεται στον επικοινωνιακό πόλεμο, δεν είναι ένα εντελώς άσχετο στοιχείο.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι δανειστές εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβέρνηση και είναι ενδεικτικό ότι βλέπουν με επιφύλαξη πολλές από τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ δεν φαίνεται καμία σοβαρή ένδειξη ότι ειναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για μια σοβαρή, μεσοπρόθεσμη, έστω, λύση για το χρέος και την ανάπτυξη.
Υπό διερεύνηση είναι και το ενδεχόμενο να γίνει τελικά συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά το διήμερο της συνόδου (Τετάρτη ή Πεμπτη), αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη επιφυλακτικότητα έως και δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές για τις συμπεριφορές που επέδειξαν αμφότερες τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: