Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Μπαράζ επιθέσεων στη Γαλλία

 
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δύο από τους δράστες της αιματηρής επίθεσης στην Charlie Hebdo είναι σε εξέλιξη στη Γαλλία, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε σοκ και πενθεί μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός της....

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας και χωροφυλακής στη βορειοανατολική Γαλλία, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου οι δύο ύποπτοι εντοπίσθηκαν σήμερα το μεσημέρι.
Επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας και της χωροφυλακής "έχουν πάρει θέσεις για την επαλήθευση στόχων σ' αυτή τη ζώνη (σ.σ.: κοντά στο Βιγιέ-Κοτερέ), όπου εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους δύο υπόπτους, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από έναν μάρτυρα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.
Οι δύο μακελάρηδες, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, φέρονται να είναι ταμπουρωμένοι σε κατοικία στην περιοχή Ουάζ στην Βόρεια Γαλλία.
Οπως μετέδωσε το κανάλι France 3 Picardie το οποίο επικαλείται την νομαρχία της Ουάζ στην βόρεια Γαλλία, οι δυο εκτελεστές βρίσκονται αυτή την ώρα ταμπουρωμένοι σε κατοικία της περιοχής Κρεπί αν Βαλουά στην Ουάζ.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μπρουνό Φορτιέ- δήμαρχος της Κρεπί αν Βαλουά- δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία του καναλιού: «Δεν έχω ενημερωθεί, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το ήξερα» δήλωσε.
Ωστόσο ανέφερε ότι ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ισχυρή είναι και η αστυνομική παρουσία.
«Η πρόσβαση στην πόλη δεν έχει αποκλειστεί. Δεν μου ζήτησαν να πάρω κάποιο ιδιαίτερο μέτρο, μου είπαν να μην υποχωρήσω μπροστά στον πανικό» σημείωσε ο Φορτιέ.
Νωρίτερα, γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δύο καταζητούμενοι εντοπίσθηκαν κοντά στην Εν της Πικαρδίας, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο Renault Clio και φέροντας βαρύ οπλισμό.
Ο διευθυντής πρατηρίου καυσίμων κοντά στο Βιλιέ-Κοτερέ "αναγνώρισε τους δύο ύποπτους", εξήγησε η πηγή. "Οι δύο άνδρες φορούν κουκούλες και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξετήρες ρουκετών", επιβεβαίωσε άλλη πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Le Point και της εφημερίδας Le Parisien, οι δυο τρομοκράτες έκλεψαν βενζίνη και τρόφιμα από το βενζινάδικο περίπου στις 10.30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) και κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο έχει αποκλειστεί και δρόμος στην περιοχή Βοσιέν.
Επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.
Δικαστική πηγή δήλωσε ότι επτά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης, έχουν συλληφθεί..
Ο ένας από τους δράστες παραδόθηκε. Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των 3 ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.
Πρόκειται για τον Χαμίντ Μουράντ, 18 ετών. «Ο Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε στην αστυνομία στις 11 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) αφότου είδε το όνομά του να εμφανίζεται στα social media», είχε δηλώσει νωρίτερα πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων 2 δραστών, δύο αδέλφια οι οποίοι χαρακτηρίζονται «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές.
Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό
Οι 3 ύποπτοι εισέβάλαν στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Η επίθεση αυτή αποτελεί την πιο θανατηφόρα επίθεση σε γαλλικό έδαφος εδώ και δεκαετίες.
Η αστυνομία της Γαλλίας ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο αφότου πρώτα σκότωσαν μερικούς από τους κορυφαίους Γάλλους σκιτσογράφους καθώς και 2 αστυνομικούς. Περίπου 800 στρατιώτες κλήθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Η αστυνομία εξέδωσε έγγραφο που απευθυνόταν στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή του Παρισιού όπου αναφέρονταν τα ονόματα των 3 δραστών. Στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κατονομάζονταν οι 3 ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, ο Σαρίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996.
Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδρασή τους. Οι αδελφοί Κουατσί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Ρόιτερς κυβερνητική πηγή.
Η αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.
Μία άλλη αστυνομική πηγή δήλωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που αναζητά τους υπόπτους έχει προετοιμάσει μια επιχείρηση στο Ρεμς και ότι ήδη πραγματοποιούνται έφοδοι σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των ερευνών.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν προβεί σε συλλήψεις.
Σε βίντεο που καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα, ένας από τους δράστες ακούγεται να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ενώ παράλληλα ηχούν πυροβολισμοί. Ένας άλλος από τους δράστες φαίνεται να πλησιάζει έναν αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο και να τον πυροβολεί εξ επαφής, προτού μπει σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και εγκαταλείψει τη σκηνή.
Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω επιθέσεις, ενώ περιέγραψε τη σκηνή στα γραφεία της εφημερίδας ως μακελειό. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.
«Το συμβάν αυτό είναι κακό για όλους –ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι μια ευγενική θρησκεία. Υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει μια ήδη κακή κατάσταση», δήλωσε εργαζόμενη στην εφημερίδα.
Ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία
Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Γαλλία έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι με 12 νεκρούς, εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι, και 11 τραυματίες.
Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα.
«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Σήμερα το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ χτύπησαν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.
Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες που φυλάσσουν τα γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών, χώρους λατρείας και άλλους πιθανούς στόχους.
Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, το Παρίσι συγκλονίζεται.
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες σημειώθηκε μια επίθεση με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στο Παρίσι, μια έκρηξη σε εστιατόριο κοντά σε τέμενος σε προάστιο της Λιόν, στη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, μια επίθεση με χειροβομβίδες σε τέμενος στη Λε Μαν, κοντά στο Παρίσι και πυρά σε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ.
Μία αστυνομικός και ένας δημοτικός υπάλληλος δέχτηκαν πυρά αυτόματου όπλου στο προάστιο Μονρούζ, νότια του Παρισιού, με αποτέλεσμα ο πολίτης να τραυματιστεί σοβαρά και η αστυνονομικός να υποκύψει λίγο αργότερα στα τραύματά της.
Ο άγνωστος άνδρας πυροβόλησε με αυτόματο όπλο στην πλάτη δημοτικών αστυνομικών. Ο δράστης διέφυγε ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ - νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δράστης συνελήφθη.
Λίγη ώρα αργότερα, πανικός προκλήθηκε στη Βιλφράνς στη νότια Γαλλία, από έκρηξη σε εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε τέμενος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. "Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια", δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο δήμαρχος της πόλης, Perrut Bernard, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το χτύπημα αυτό ίσως σχετίζεται με την χθεσινή επίθεση στην Charlie Hebdo.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία «ιδιαίτερα σοβαρή» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να είναι «πολύ προσεκτικοί» σχετικά με το τι πληροφορίες θα μεταφέρουν.
Η «Charlie Hebdo» είναι εδώ: Επανακυκλοφορεί με τιράζ 1.000.000 φύλλων
Με τιράζ 1.000.000 φύλλων, αντί για 60.000 που ήταν το συνηθισμένο νούμερο, η εφημερίδα «Charlie Hebdo», που είδε 10 από τα παιδιά της να πέφτουν νεκρά από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, επανακυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη, με την αμέριστη στήριξη των Γάλλων εκδοτών.
«Θα συνεχίσουμε, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Η ηλιθιότητα δεν θα επικρατήσει» δήλωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Πατρίκ Πελού.
«Ήθελαν να σκοτώσουν την Charlie. Όχι απλώς δεν το κατάφεραν, αλλά επιθυμούμε η Charlie Hebdo να βγει πιο δυνατή από αυτή την τραγωδία» δήλωσε ο Φρανσί Μορέλ,της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.
Το πρώτο φύλλο που θα κυκλοφορήσει μετά το μακελειό θα είναι 8σέλιδο και όχι 16σέλιδο. Η εφημερίδα έχει ήδη δεχθεί βοήθεια από άλλα ΜΜΕ, όπως η Monde και το Canal+, ενώ η συντακτική ομάδα θα φιλοξενηθεί από την Liberation.
Όπως γράφει η Les Echos, ήδη έχουν αποδεσμευτεί 500.000 ευρώ από τους Γάλλους εκδότες και την Google για τη στήριξη της Charlie Hebdo, η οποία έγινε στόχος εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων για το Ισλάμ που είχε δημοσιεύσει κατά καιρούς.
Χθες, οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας, εκτέλεσαν 10 εργαζόμενους και 2 αστυνομικούς. Καθώς διέφευγαν, ακούστηκαν να φωνάζουν: «Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ! Σκοτώσαμε την Charlie Hebdo!».
Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: