Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Οι ελληνικές εκλογές απασχολούν τον αυστριακό Τύπο


Οι εικασίες για τις πρώρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, για την έκβασή τους και για τα επακόλουθά τους, εξακολουθούν να απασχολούν μερίδα των αυστριακών εφημερίδων....


«Εκβιασμός από Αθήνα;» διερωτάται στον τίτλο σχολίου της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» στο οποίο ασχολείται κυρίως με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στατιστικά ο κάθε Αυστριακός έχει πληρώσει τουλάχιστον 100 ευρώ για την Ελλάδα για την οποία το συνολικό ύψος των πακέτων βοήθειας έφτασε τα 237 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 330 εκατομμύρια των δανειστών στην Ευρωζώνη θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και δεν σκοπεύουν να χαρίσουν τίποτε.

Όπως γράφει, από την άλλη πλευρά «ο αριστερός δημαγωγός» Αλέξης Τσίπρας αντιτάσσει πως θα επιστραφεί ίσως ένα μέρος των χρημάτων, ίσως και τίποτε, και γενικά θα πρέπει να τελειώσει η πολιτική λιτότητας, να επανέλθουν μισθοί και συντάξεις στα επίπεδα πριν από την κρίση και να υπάρξει επαναδιορισμός του, όπως διατείνεται η εφημερίδα «παρασιτικού στρατού υπαλλήλων».

«Θα αποδεχθεί η Ευρώπη έναν τέτοιο εκβιασμό, η θα αναδιπλωθεί τελικά ο λύκος στην Αθήνα, έπειτα από την εκλογική νίκη» διερωτάται ο σχολιαστής για να αναφέρει στη συνέχεια πως σιγά-σιγά θα ήταν φρόνιμο να εκτιμηθούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός «Grexit», μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ («και από την Ευρωπαϊκή Ένωση»).

Τώρα επιστρέφει η κρίση του ευρώ και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στην σκληρή απόφαση: «μακριά με ζημία ή ακόμη περισσότερα χρήματα για τη συνέχιση της βοήθειας ως αντάλλαγμα για προσδοκούμενες μεταρρυθμίσεις» καταλήγει το σχόλιο της «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».

«Οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας απειλούν με στάση πληρωμών» τιτλοφορεί το σχετικό, εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», αναφέροντας πως η πολυφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων, φέρνει δυσκολίες προεκλογικά στην παράταξη, προσφέροντας «πολεμοφόδια» στους αντιπάλους του.

Η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στις εκλογές του 2009, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ο αριστερός συνασπισμός είχε αποσπάσει ποσοστό 4,6%, ενώ στις δημοσκοπήσεις φέρεται να έχει προβάδισμα μερικών μονάδων από τους κυβερνώντες συντηρητικούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κάτι που φτάνει για να λάβει το «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: