Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Όταν χαμογελά ο Νταβούτογλου, περίμενε νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά


Να συνεχίσει να “αλωνίζει” εντός της κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει η Τουρκία, η οποία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της, εξέδωσε νέα “ναυτική οδηγία” μέχρι τον Απρίλιο (!) για να κινείται το “Μπαρμπαρός” στις περιοχές που κάνει η Κύπρος έρευνες για φυσικό αέριο...


Δεν περίμενε κανείς κάτι άλλο από την Τουρκία, ειδικά σε προεκλογική περίοδο για την Ελλάδα. Τα χαμόγελα και οι ανατολίτικες γαλιφιές του πρωθυπουργού της γείτονος εν μέσω εορτών στο ελληνικό φυλάκιο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, δεν έπεισε κανέναν ότι οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας θα πήγαιναν μέλι-γάλα. Δεν πέρασαν παρά μερικές εβδομάδες, και το “Μπαρμπαρός”, αντί να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και έτσι να ξανανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών Λευκωσίας-κατεχομένων, βάζει πλώρη και πάλι εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι η “ναυτική οδηγία”, την οποία είχε εκδώσει εντελώς παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο η Τουρκία, για να στείλει το “Μπαρμπαρός” εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έληξε στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η προ ημερών επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο “Μπαρμπαρός” και τα πολεμικά πλοία συνοδείας του, που είχαν δέσει στα κατεχόμενα, ήταν σαφές μήνυμα ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν.
Τώρα λοιπόν, ανακοινώθηκε νέα “ναυτική οδηγία” (Navtex), με την οποία η Άγκυρα “δεσμεύει” και πάλι θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για το “Μπαρμπαρός”. Η οδηγία ισχύει από σήμερα έως τις 15 Απριλίου. Στο μεταξύ, με άλλη “ναυτική οδηγία” (Sub-note), η Άγκυρα επιχειρεί να “δεσμεύσει” για τα υποβρύχιά της, από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου, τη θαλάσσια περιοχή από την Ανατολική Κρήτη έως το Καστελόριζο και τη Ρόδο. Πρόκειται για σαφή στρατιωτικό σχεδιασμό, με στόχο να “παρενοχλήσει” τις κινήσεις ελληνικών μέσων και προς την Κύπρο. Εκτός των άλλων, η περιοχή του Καστελόριζου, όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Τουρκίας αποτελεί μόνιμο στόχο παρουσίας της τα τελευταία χρόνια, ενώ αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του. Από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν συγκεκριμένοι διπλωματικοί αλλά και στρατιωτικοί σχεδιασμοί για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Πάντως, ο τρόπος που λειτουργεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, δείχνει την αμετακίνητη επιμονή της ηγεσίας της γείτονος, που παρά τα εσωτερικά προβλήματά της και την εμπόλεμη κατάσταση στα νότια σύνορα της Τουρκίας, προωθεί σταθερά τα συμφέροντά της, εκμεταλλευόμενη βέβαια, ιδιαίτερα τις περιόδους πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας, όπως τη σημερινή προεκλογική συγκυρία. Τα ίδια ακριβώς είχε κάνει και το 2012 η Άγκυρα, όταν, λίγο πριν τις τότε ελληνικές εκλογές, είχε: 1.Προχωρήσει σε συμφωνία με τα “κατεχόμενα” στην Κύπρο, προκειμένου να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του ψευδοκράτους σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους της μεγαλονήσου. Είναι αυτή ακριβώς η συμφωνία, την οποία επικαλείται (άσχετα εάν δεν έχει καμία νομιμοποίηση) για να εμφανίζεται ως η “μαμά” των κατεχομένων, και να στέλνει το “Μπαρμπαρός”. 2.Στις 27 Απριλίου 2012, εκχώρησε στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου και δυτικώς της Κύπρου, δημοσιεύοντάς το μάλιστα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 28.276). Κάτι που έχει να κάνει άμεσα με τις σχεδιαζόμενες προκλήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το γάντι και σε Ισραήλ - Αίγυπτο
Με τη νέα “ναυτική οδηγία” για το “Μπαρμπαρός”, όμως, τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα. Κι' αυτό, διότι αφενός αυξάνει τον αριθμό των “οικοπέδων” στα οποία θα εισβάλλει το “Μπαρμπαρός”, αφετέρου διότι σε κάποια από αυτά γίνονται συστηματικές και προχωρημένες έρευνες για φυσικό αέριο από την ιταλική εταιρεία, ΕΝΙ. Τα “οικόπεδα”-τεμάχια, στα οποία έχει μοιραστεί η κυπριακή ΑΟΖ για έρευνα-εκμετάλλευση είναι 14. Στην πρώτη “Navtex”, το “Μπαρμπαρός” μπήκε στα υπ' αριθμόν 1,2,3, τα οποία βρίσκονται από νοτιοανατολικά έως νοτιοδυτικά της κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα, με τη νέα “οδηγία”, η Αγκυρα θέλει να στείλει το “Μπαρμπαρός” στα “οικόπεδα” 1, 8, 9 και 12. Στο τελευταίο υπάρχει το κοίτασμα “Αφροδίτη”, το οποίο εφάπτεται με τα κοιτάσματα “Ταμάρ”, “Λεβιάθαν” και “Νταλίτ”, στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Λίγο κάτω από το “οικόπεδο 12”, ουσιαστικά εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου – Ισραήλ. Ως γνωστόν, και με το Τελ Αβίβ και με το Κάϊρο, η Άγκυρα είναι στα μαχαίρια. Προ μηνών, με την επίσκεψη Σαμαρά στο Κάϊρο, Ελλάδα – Αίγυπτος και Κύπρος προχώρησαν περαιτέρω τη συνεργασία τους και στον τομέα της ΑΟΖ τους. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και με το Ισραήλ, ενώ οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να υπάρξει και τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: