Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μακρόν: Η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, αλλά οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της



"Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην Ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της", η οποία όμως "οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της "...

επισημαίνει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στη στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι το σχέδιο βοήθειας που εφαρμόζεται από την τρόικα μπορεί "ακόμη να εξελιχθεί, όμως, υπό τον ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις".

Παράλληλα ανακοινώνει πως ενώπιον μίας " δημοκρατικής κόπωσης στις χώρες που έχουν υποβληθεί στην πολιτική της λιτότητας", όπως η Ελλάδα, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επικεντρωθεί κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Κυριακή στο Στρασβούργο, στην προσπάθεια "να πείσει την Γερμανία ότι οι δύο χώρες οφείλουν να καταβάλουν πολύ περισσότερες προσπάθειες από κοινού για την ανάκαμψη της Ευρώπης".

Για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη στην ευρωζώνη ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ "πιο έξυπνα διαμορφωμένων δημοσιονομικών πολιτικών, μίας Γερμανίας που εφαρμόζει μία πραγματική αναπτυξιακή πολιτική και ενός αυξημένου βολονταρισμού ως προς τις ευρωπαϊκές επενδύσεις".

Στο πλαίσιο αυτό, ο γάλλος υπουργός συνιστά σε Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.

Την ίδια ωρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεν λαμβάνει θέση" στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, τότε «θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι θεωρεί "σημαντική" μία "ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων".

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: